Cum ne protejăm de razele solare?

Bună dragilor,

Deși vara este teoretic o amintire, în continuare razele solare ne încălzesc viața.

La o intensitate mai mică, ce este drept. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să ne protejăm.

Să nu mă intelgeti greșit, expunerea la soare are  si efecte benefice incontestabile.

Vitamina D este una dintre numeroasele substanțe nutritive de care organismul are nevoie pentru a rămâne sănătos. Este produsă de organism în mod natural atunci când pielea este expusă la soare. Plus starea de bine ce o obținem automat când ne lăsăm în voia soarelui pe o plajă. Cel mai bun antidepresiv.

Însă ca să ne bucurăm de aceste efecte în voie, trebuie să învățăm cum să ne ferim de cele negative.

Cum ne protejăm de razele solare?

Pentru mine o prioriatate este protejarea tenului. De ce?

Pentru că expunerea la soare neadecvată duce la apariția ridurilor, a petelor solare, și grave probleme de sănătate.

Și nu mă refer doar la expunerea voită la soare. Atunci când mergem la plajă În aceste situații majoritatea, avem instinctul de a ne proteja.

Dar ne expunem la soare și în mașină, sau pe stradă la plimbare. La terasă savurând un ceai cu o persoană dragă. Probabil nuconsiderăm că facem plajă, însă razele soarelui ne mângâie chiar și în aceste momente.

Haideți să vedem ce se întâmplă de fapt.

Lumina solară este compusă din particule de energie numite fotoni. Fotonii de lumina ultravioleta sunt cei care provoacă leziuni la nivelul pielii, iar aceștia se împart în două categorii UVA. Cu lungimi de undă de la 320 la 400 nanometri și UVB cu lungimi de undă de la 280 la 32 nanometri.

Pielea noastră este compusă din molecule perfect structurate pentru a absorbi energia fotonilor. Inclusiv a razelor UVA și UVB, ceea ce generează excitație la nivelul celulelor pielii. Pentru a elibera nivelul de energie absorbită, aceste molecule suferă reacții chimice, ceea ce la nivelul pielii se traduce prin modificări biologice. Mai multe detalii gășiți aici.

Razele UV reprezintă doar 5% din razele solare care ajung pe pământ, dar sunt foarte puternice.

Există mai multe tipuri de raze UV. În timp ce razele UVC sunt blocate de stratul de ozon, razele UVA și UVB ajung pe pământ și au efecte asupra pielii.

Cum ne protejăm de razele solare?

Razele solare: razele UVA

În primul rând bronzul se datorează pigmentării suplimentare indusă de razele UVA. Fiind prezente tot timpul anului, chiar și în zilele noroase, razele UVA reprezintă 95% dintre razele ultraviolete care ating suprafața pământului. Ele trec prin nori, sticlă și epiderma. Spre deosebire de razele UVB, ele nu cauzează durere și pătrund adânc în piele, ajungând la celulele dermei.. În acest fel distrugând o proteină structurală a pielii numită colagen. Da, da acel colagen după care ulterior plângem. Pentru că elasticitatea pielii este dată de colagen. După vârstă de 21 de ani, pielea nostra nu mai produce colagen. Și începem să consumăm din rezerve. Rezerve ușor de consumat dacă nu avem mare, mare grijă. Pe măsură ce colagenul se deteriorează, pielea își pierde elasticitatea și netezimea și apar ridurile.

Așadar razele UVA sunt cele responsabile pentru multe dintre semnele vizibile de îmbătrânire a pielii. Haideți să încercăm să îmbătrânim frumos și să protejăm tenul și pielea.

Razele solare: razele UVB

Sunt  considerate sursa primară de arsuri solare. Inestetică, dureroasă, cu efecte pe termen lung, aceasta arsura.

Deci ce facem?

Ne protejăm. Nu doar fața cât întregul corp. În video-ul de mai jos, gășiți sfaturile mele legate de îmbrăcăminte. Cum ne putem folosi de haine și accesorii, pentru a ne proteja și a ne spori gradul de confort. Mai ales în zilele toride de vară.

Să ne protejăm cu îmbrăcăminte, o pălărie și ochelari de soare cu filtru UV. Nu toate hainele prezintă același grad de protecție: eficiența depinde de natura țesăturii. Producătorii au realizat îmbrăcăminte specială anti-UV, folosind diverse tehnici: țesături groase din fibre sau țesături tratate cu filtre solare. Foarte indicate mai ales pentru copii noștrii. Cred că fiecare părinte a experimentat frustrarea de a da copilul cu crema de protecție solară la mare. Cu greu îi convingi să stea cele 15 minute recomandate că această să inceapa să acționeze. Și asta de câte ori ies și intră în apă. O bluza cu protecție UV este idela. Noi deseori o folosim și la mersul cu bicicleta.

Dar ce facem cu protecția tenului?

Ei bine… Slavă Cerului că au fost inventate cremele de protecție solară. Bineînțeles că acestea trebuie alese cu grijă. Compoziția lor difera.

Unele sunt mai efciente, altele au o calitate nu tocmai ridicată. Cel mai bine este să alegeți crema de protecție solară destinată tenului, după o documentare prealabilă.

În continuare vedem ce efecte trebuie să aibă aceasta odată achiziționată.

Scopul acestora este să reducă cantatitatea de raze UV care ajung pe suprafața pielii. Cu alte cuivinte sunt ca o barieră protectoare ce fie absoabe, fie reflectă fotonii UV înainte că aceștia să fie absorbiți de ADN-ul nostru.

SPF (Sun Protection Factor – Factor Protecție Solară)

SPF (Sun Protection Factor – Factor Protecție Solară) măsoară nivelul de protecție împotriva radiațiilor UVB. Produsele cu protecție solară sunt împărțite în patru niveluri de SPF: scăzut (6 la 10), moderat (15 la 25), maxim (30 la 50) și foarte mare (50 +). În general, produsele cu SPF 15 oferă o protecție de 93% în fața radiațiilor UVB. Protecția solară 30 blochează radiațiile UVB în proporție de 97%, iar protecția 50 protejează pielea în proporție de până la 99%. Factorul de protecție solară SPF trebuie să fie ales în funcție de tipul de piele. Pielea mai deshisă la culoare are nevoie de o protecție mai mare decât pielea mai închisă la culoare.

Numerele SPF sunt ele însele o măsură a timpului. De exemplu, folosirea unui produs de protecție solară cu un SPF 30 îți va permite să stai la soare de 30 de ori mai mult, fără să te arzi, decât dacă nu folosești protectie solară.

SPF-ul “lucrează” la fel chiar  dacă doar stai afară , în soare sau dacă faci efort și transpiri. Durata protecției variază în funcție de numărul SPF și rigurozitatea activității.

De exemplu, o persoană care transpiră și joacă volei pe plajă purtând SPF 50 va obține aceeași protecție ca și cineva care doar stă lângă piscină și folosește SPF 50. Cu toate acestea, o persoană care joacă volei trebuie să reaplice protecția solară mai des pentru că nivelul său de activitate crescută înseamnă mai multă transpirație.  Important este însă să fie aplicate într-un strat generos – în general, oamenii au tendința de a folosi o cantitate insuficientă de loțiune cu factor de protecție solară. Reaplicarea cremei este, de asemenea, importantă.Cum ne protejăm de razele solare?

Razele solare și SPF-ul

Ei bine, specialiștii în dermatologie ne sfătuiesc să aplicăm loțiunea de plajă cu cel puțin 15-30 de minute înainte de a ieși în bătaia radiațiilor solare, astfel încât pielea să aibă suficient timp să absoarbă factorul de protecție.

Există o gamă largă de texturi (cremă, lichidă, gel, lapte de corp, stick) potrivite tuturor nevoilor și preferințelor. Într-adevăr, s-a dovedit că utilizatorii reaplica un produs doar dacă le place textura și dacă sunt eficiente.

Eu de exemplu am ales să introduc în rutină mea de dimineață crema cu factor de protecție. Pun o cantitate mică în crema hidratantă de zi. Chiar dacă această conține deja integrat SPF. Și nu aplic orice crema, pentru față am ales SPF 50.

Sper să vă fie de folos.

Și mi-ar face plăcere să aflu cum vă protejați voi de efectele negative ale soarelui.

Până data vitoare, zâmbiți. Zâmbiți mult și des. Cu țoii avem nevoie de asta.

Cum ne protejăm de razele solare?

Love,

M.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top