Cetatea Râșnov: turist în România

Hello dragilor, astazi mergem la Cetatea Râșnov.

Să ne imaginaam că numai ce am iesit din Din Parc Râșnov. Am terminat vizita. Vrem  să ne întoarcem la mașină. Dar mai avem ceva de făcut.

Ce? Să vizităm Cetatea Râșnov. De ce? Vă zic mai  jos.

Cetatea Râșnov

Cetatea Râșnov

Noi am făcut exact așa. Am explorat Dino Parc prima dată. Apoi am urcat cu trenulețul la cetate. Eu mai fusesem și în trecut. Mi-am dorit să o vadă și fiul meu. Mi s-a părut că merită. Am încercat pe cât posibil să îi povestesc și lui din ce știam. Puțin din istoria locului.

Cetatea Râșnov este prima fortificație lângă drumul Branului. Și este unul din cele mai bine păstrate ansmbluri fortificate din Transilvania.

Arhitectura sa este adaptatã reliefului. Fortificarea urmareste eficiența apărǎrii dealului. Singura cale de acces este dinspre est.

Ceea ce vedem astăzi păstrează cât de cât o imagine a trecutului. Elementele arhitecturale  pot reconstitui istoria fortificației. Fortificație care a rezistat cu succes asediilor la care a fost supusă.

În această regiune au fost primii coloniști sași. Asta se întâmpla pe vremea șederii cavalerilor teutoni în Țara Bârsei. Munca lor a contribuit la dezvoltarea cetății Rasnovului. Porțiunea cea mai veche a cetății dataeaza cam de pe vremea aceea. Veți vedea că fortificațiilor au fost ridicate din  piatră și cărămida legate prin mortar simplu.

Cetatea Râșnov

Ce vedem în interiorul zidurilor?

Accesul în cetate este cea mai veche parte a cetății. Veți vedea că nu intrăm  în cetatea propriu-zisă direct. Intrarea se face  printr-o incintă înconjurată de un zid de piatră.

Apoi ajungem în curte. Cetatea are douǎ curți: exterioară și interioarǎ.  În curtea exterioară erau adăpostite vitele. Curtea exterioară are pe de o parte o  intrare pentru armament și alimente. Și mai are și o alta, pe sub turnul pǎtrat, pentru vite.

Apoi începem să ne plimbam. Intram in ceea ce inseamna “curtea interioara”. Să vedem căsuțele locuitorior. Acestea  serveau ca adăpost și cămară în timpul asediilor. Încăperile poartă denumiri precum “a școlii”, “a preotului”, s.a.m.d.p. . A  fost ridicatǎ si o capelă ale cǎrei ziduri se mai vǎd și astăzi. Datorită numeroaselor invazii militare, cetatea a fost “a două vatră a Râșnovului”.

Tot interiorul cetății poate fi vizitat. De asemenea  și muzeul de artă feudala. Vedem expuse arme, unelte, galerii, mobilier de epocǎ, stampe, armuri. Mai vedem și o mască de tortură și un jug care folosea la transportarea prizonierilor.

În casele ocupate de vechii locuitorii ai cetății ce se află în prezent? Ei bine au fost amenajate mici afaceri. Buticuri de unde turiștii pot achiziționa diferite suveniruri.

A fost amenajata și o zona de tir cu arc. Vă puteti încerca priceperea și precizia.

Cetatea Râșnov

Cetatea Rasnovului în cinematografie

Locul este frumos. Are și un view superb. Și nu că zic eu. Va arăt dovezi. A fost ales de Sergiu Nicolaescu pentru mai multe cadre în filmele sale.

Nu știu dacă mai urmăriți filme românești, dar în “Nemuritorii” , “Dacii”, “Mihai Viteazul”, sau “Columna” puteți regăsi magia cetății.

Șî nu doar în filmele românești. Poate ați văzut “Cold Mountain”. O parte dintre scene au fost filmate aici. Nu doar la cetate. Regizorii americani au ales să filmeze în întreagă zona a Râșnovului .

Sper că v-a plăcut plimbarea. Mi-aș dori să vă fie utile informațiile. Și m-aș bucura să vizitați Cetatea Rasnovului.

Până dată viitoare.

Continuați să zambiti,

Love,

M.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top