Pe schiuri

A_IMG_5226

Postarea aceasta este un prilej de a va arata pozele facute in cea mai recenta vacanta de schi . Cu aceasta ocazie o sa va vorbesc si despre cum este recomandat sa ne imbracam pe partie sau intr-o drumetie pe munte in sezonul rece. Schiul este unul dintre sporturile mele preferate asa ca eu am achizitionat in timp tot echipamentul (schiurile, claparii, betele,vestimentatia si accesoriile), dar in cazul in care nu sunteti foarte pasionati de acest sport va puteti inchiria echipamentul. In ceea ce priveste costumul de schi si accesoriile, eu am mers pe o varianta clasica. In cazul meu, zilele patrecute la munte se transforma in adevarate schi “maratoane”, fiind prezenta pe partie de dimineata pana se intuneca.
La ora actuala este unanim acceptat sistemul de stratificare a hainelor ca fiind cel mai bun mod de protejare a corpului la temperaturi scazute.

Geaca si pantalonii de schi ofera protectie impotriva vantului, ploii, umezelii si zapezii. Materialele folosite la realizarea acestor articole sunt impermeabile si permit corpului sa respire.

Sub acest strat exterior, urmeaza stratul de mijloc, care are rolul sa mentina caldura degajata de corp. Sub geaca putem purta haine din fleece, sau minunatul polar, care de altfel poate fi purtat in orice anotimp. Sistemul de “layering” este foarte eficient si in cazul picioarelor, sub pantalonii grosi, eu port o pereche de pantaloni realizati dintr-un material sintetic foarte elastic, astfel si partea inferioara a corpului este mai mult decat protejata impotriva frigului.

Ultimul strat este stratul de corp sau inner layer. Acesta are rolul de a mentine pielea uscata, de a impinge umezeala in afara si bineinteles aceste haine trebuie sa se usuce rapid. Va recomand sa alegeti o bluza de corp mai subtire, pe care ulterior sa o mai puteti folosi si la alte activitati sportive. Materiale recomandate pentru acest strat: polyester, matase sau amestec din fibre naturale si sintetice (polyester si lana). Este important sa evitati hainele de bumbac pentru acest strat deoarece bumbacul absoarbe traspiratia iar efectul final va fi o stare de disconfort.

Nu pierdeti din vedere faptul ca doua straturi subtiri pot fi mult mai calduroase decat unul foarte gros. Aerul prins intre cele doua straturi actioneaza ca un izolator termic.

Cand mergem la munte trebuie sa luam in considerare chiar si sosetele, care ar trebui sa fie din bumbac (sau lana), deoarece cele din fibre sintetice nu protejeaza de frig, si este indicat ca acestea sa fie pana la nivelul genunchiului,pentru a evita ca acestea sa se stranga in clapari.

Manusile trebuie de asemenea sa fie alese cu grija, preferabil din materialele din care este confectionat si costumul de schi. Este important ca manusile sa fie intarite si cat mai inalte.
Apoi o pereche de ochelari de schi este extreme de utila in conditii de ninsoare, ceata sau soare. Oricum o data ce va veti obisnui cu ei, ii veti purta tot timpul.

Daca nu va pasioneaza schiul , dar vreti sa faceti o excursie iarna la munte, recomandarile in ceea ce priveste imbracamintea raman valabile, doar ca in loc de clapari veti incalta o pereche de bocanci caldurosi.

Acum va las sa va bucurati de poze, si sper ca peisajele minunate va vor face chef data viitoare cand ninge sa dati o fuga pana la munte!

Locatie: Semenic,Caras-Severin,Cabana Costeanu

Doi turisti escaladeaza munţii. Deodată, unul dispare. Celalalt striga speriat:
– Unde esti? ai căzut în prăpastie?
– Daaaa…
– Ai patit ceva?
– Nuuuu…
-Vin sa te scot; e adîncă prăpastia?
– Încă n-am ajuns…

O zi minunata va doresc!

IMG_4770

IMG_5086

IMG_5095

IMG_5147

IMG_5144

a_IMG_5200

IMG_5141

IMG_5137

IMG_5136

AA_IMG_5199

IMG_5109

IMG_5105

IMG_5096

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top