
Parcul Național Lacurile Plitvice – un tur virtual
Hello babes, Astăzi va invit din nou într-un loc drag mie Parcul Național Lacurile Plitvice. Am mai scris și în trecut despre acest loc magic. Linkul îl găsiți aici.
Am pus pe link informații despre cum se ajunge acolo, câteva impresii personale, și poze făcute foarte neprofesionist de mine. Nu am adăugat atunci nici un video, pentru că nu am resuit să filmez cu telefonul meu nimic ce să facă dreptate imaginilor minunate de la Plitvice.
Acum însă CAPS Events, a pus la cap la cap imagini splenide din Croația. Filmulețul îl las la sfârșitul acestui articol. Nu de alta, dar nu aș vrea să ratați și pozele de vis realizate tot acolo. Vreau doar să precizez, cât oricât de minunate vi se par pozele, când ajungeți acolo o să constatați că în realitate locul este și mai frumos.
Că să fie mai interesantă parcurgerea pozelor, am să va povestesc și eu puțin pe lângă ele. Este mișto atunci când vizităm ceva, să știm ce anume vedem. Puțină informație despre istoria și cultură locului nu strică. În ceea ce ma privește chiar fac experiența mai plăcută.
Croația este renumită pentru priveliștile superbe de pe coasta Adriaticii. Ceea ce reprezintă Dubrovnik pentru patrimoniul cultural, Lacurile Plitvice reprezintă pentru moștenirea naturală a Croației.
Însă când veți ajunge să aveți în față priveliștea cu ape turcoaz, cascade de diverse dimensiuni, și verdele pădurii ce le înconjoară veți crede că ați ajuns în Rai. Nu cred că există o perioadă favorabilă pentru a vizită această bijuterie a naturii. Fiecare anotimp are frumuseţea lui.
Istoria Lacurilor Plitvice
Acum să dăm puțin timpul înapoi că să înțelegem cum a apărut acest loc. Apele ce curg peste roci de calcar și cretă, de-a lungul a mii de ani au ajutat la depunerea barierelor de travertin. Aceasta a ajutat la crearea unor baraje naturale, care la rândul lor au creat o serie de lacuri, peșteri și cascade. Aceste procese geologie continuă și astăzi. Datorită rocilor calcaroase, dar și a vegetației, lacurile își schimbă culorile trecând de la nuanțe de verde smarald și turcoaz până la nuanțe de gri.
Croația are 8 parcuri naționale, toate deosebit de frumoase. Însă Plitvice Jezera este cel mai mare, dar și cel mai vechi. El se întinde pe aproape 29.685 hectare. Lacurile propriu-zise ocupă aproximativ 200 ha dintre acestea.
Parcul național a fost înființat în 1949, iar în 1979, Lacurile Plitvice au devenit patrimoniul mondial UNESCO. Până în prezent lacurile găzduiau peste 1 milion de vizitatori pe an.
Lacurile și cascadele din Parcul Național Lacurile Plitvice
Parcul are 16 lacuri. Aceste lacuri sunt împărțite într-un grup superior și unul inferior, formate așa prin scurgerea din munți , coborând de la o altitudine de 636 la 503 m, pe o distanță de aprox. 8 km. Ele sunt sunt grupate în 12 lacuri superioare (Gornja jezera) și patru lacuri inferioare (Donja jezera).
Cum ziceam lacurile își schimbă continuu culoarea.Culoarea în sine este produsă de apa din Plitvice care se revarsă din munți peste roci calcaroase, mușchi și alge. Aceste stânci acoperă apoi podeaua lacului într-o pulbere cretă albă, care ajută să reflecte cerul pe apă.
Tranziția de la o culoare la alta se întâmplă în funcție de cantitatea de minerale sau organisme, precum și unghiul luminii solare. Dar cel mai important ingredient care determină ca apa să devină albastră sau verde este carbonatul de calciu din rocile calcaroase.
Legenda locului
Desigur că orice loc are câte o legendă. Iar așa un loc de o frumusețe magică are și el legendă sa. Și implică o regină. Într-o epoca îndepărtată în care în această regiune slab explorată și izolată își aveau casă zane de lac, fiare ale pădurii și Regina Neagră.
Pe scurt Legenda „Prošnja” (înseamnă rugăciune) spune povestea despre o perioadă de secetă din regiune. Oamenii, animalele și plantele tânjeau după fiecare picătură de apă prețioasă. Până și Râul Negru care a adus apă în toată zona s-a uscat. Atunci locuitorii au chemat regina magică să îi ajute, și s-au rugat insistent. Într-o zi, din palatul de zâne ascuns în pereții abrupți de stâncă ai muntelui Velebit, Regina Neagră a coborât în vale.
Auzind rugăciunile, regina a promis că le va da apă din belșug. A creat o furtună cum nu se mai văzuse vreodată și un adevărat potop a inundat zona.
„Prošnja”
A plouat atât de puternic și atât de mult timp, încât abundența de apă a creat lacuri în albia râului Negru. Primul lac Prošćansko a fost numit după oamenii care s-au rugat pentru apă („prošnja” – rugăciune).
Oamenii erau fericiți și mulțumiți. După un timp, regina s-a retras în palatul ei subteran, lângă Galovac și Okrugljak. De îndată apele s-au ridicat din lacul Galovac și au început să curgă peste peșteră cu o forță atât de puternică încât au purtat copaci și stânci în calea lor. Temându-se de potop oamenii au strigat din nou pentru ajutor reginei lor. Un fulger a lovit cerul, vânturile și ploaia au început să se liniștească, iar în vârf pe cascada Galovica (cea mai înaltă la Lacurile Plitvice), o strălucire magică a apărut cu regina în centrul său. Ea a vorbit cu blândețe oamenilor și le-a spus că această este comoara lor și că totdeauna lumea va vorbi despre minunatele lor lacuri.
Legendă sau nu, ideea este că Regina Neagră a avut dreptate și Lacurile Plitvice sunt unul din cele mai vizitate locuri din Croația. Cum ziceam mai sus peste 1 milion de vizitatori pe an.
De ce să vizităm Parcul Național Lacurile Plitvice?
Relieful, lacurile și cascadele nu sunt singurele de care ne putem bucura venind aici.
Întreg Parcul Național adăpostește o flora și o fauna impresionantă.
Găsim peste 1200 specii de plante, printre care și câteva de orhidee, perferatele mele.
Numeroase specii de fluturi și de păsări. Câteva specii de lilieci și chiar și urși bruni.
Este un loc unde ne putem bucura de tot ce a făcut mai frumos Natura. Cerul și apa și ciripitul păsărilor. Peștii ce înoată liniștiți în lacuri. Sursurul cascadelor. Locul acesta a fost special creat pentru a ne reaminti de forta dadatoare de viață a Pământului. Primavara și vara este minunat, însă mi-ar face plăcere să văd acest loc și în splendoarea toamnei, și în frigul iernii. Sper că aceste poze v-au incantat, și as vrea sa stiu ca măcar ceva din ce v-am povestit v-a atras atenția, iar când veți ajunge acolo veți savura din plin momentul.
Am promis că la final va las cu un super video, făcut de CAPS Events, și m-as bucura să va facă ziua mai bună. Să va umple de liniște și dor de ducă.
Natura este prietenul nostru cel mai de preț și sper să învățăm să o apreciem și să o îngrijim așa cum merită. Asta pentru a ne putea bucura noi de minunile ei, și nu în ultimul rând pentru a lasă ceva și celor ce vin în urmă noastră.
Așadar asatept cu nerăbdare să putem călătorii și sa imi povestiți de locurile dragi sufletului vostru. Sper ca un loc acolo să ocupe și Parcul Național Lacurile Plitvice.
Până data viitoare,
…zambiti și bucurați-va de soare.
Love,
M.
Photo and video credit: CAPS Events