Despre voluntariat și Rotaract: Vicențiu Demeter

Despre voluntariat și Rotaract: Vicențiu Demeter

 În loc de introducere

Numele meu este Vicențiu Demeter, am 30 de ani. Majoritatea din mediul online văd despre mine că sunt cântăreț și organizez proiecte caritabile. Defapt am și un job full-time în marketing de luni până vineri. Dar programul încărcat nu m-a oprit să mă implic și în frumoasa organizație Rotaract. Practic și tenis amator, plec mult în drumeții în natură – de câteva ori pe luna în weekenduri. Așadar încerc să găsesc un echilibru între util și plăcut. Dar nu zic toate astea ca să găsesc o scuză sau ca să mă laud. Spun astea doar ca să arăt ambiția mea de a mă implică în tot ceea ce înseamnă Rotaract Opera.

 Rotaract Timișoara Opera

În Timișoara sunt 5 cluburi Rotaract, iar eu sunt președintele unuia dintre ele, al clubului Rotaract Timișoara Opera. Înainte să fiu președinte, am fost și PR-ul clubului 2 ani, iar un an am fost secretarul clubului. Funcția de președinte mi-a adus noi provocări pe plan personal. Mai ales că am început această funcție în timpul pandemiei. Iar acest lucru mi-a cam pus bețe în roate.
De ce spun asta? Majoritatea dintre proiectele noastre sunt proiecte cu tentă culturală. Proiecte ce atrag public, spectatori, bazându-ne pe donațiile lor. În pandemie nu am mai putut face evenimentele frumoase care ne-au consacrat. Însă ne-am reorganizat, am venit cu idei noi și am putut să ne continuăm munca noastră de filantropi pasionați.
Despre voluntariat si Rotaract: Vicentiu Demeter

2. De ce Rotaract?

Balul Vienez de la Timișoara

Povestea mea cu Rotaract a început acum circa 6-7 ani de fapt. În iarna lui 2014, când eram dansator debutant la Balul Vienez de la Timișoara. Unul din voluntarii de la bal era Oana Gorcun, care între timp mi-a devenit o bună prietenă. Oana fiind membru Rotaract Opera.
După experiența balului, am păstrat legătura cu Oana, care lucra în 2015 la organizarea evenimentului caritabil marca Rotaract Opera. Eveniment numit OFF-Opera Fashion Fair, unde m-a invitat să cânt.
Mi-a plăcut mult evenimentul și scopul lui, așa că în anul următor, m-am oferit să ajut la organizare. Pe partea de PR, strict pentru OFF. Însă un an mai târziu, am devenit membru Rotaract cu acte în regulă.

Experiența Rotaract

Ce m-a convins? Oamenii, tinerii care activează în club. Tineri cu viziune și inima bună, cu aceleași aspirații ca și mine. Care m-au făcut să îmi doresc să aparțin unui grup precum acela. Ideile lor, vibe-ul, proiectele și scopurile caritabile din spatele acelor proiecte. Rotaract este o organizație mondială, unde ai ocazia să te împrietenești cu oameni faini și să te dezvolți alături de alți membri nu doar din România, ci din întreaga lume. Am participat la multe conferințe în țară unde am cunoscut o mulțime de tineri ca și mine.Am învățat atât de multe și mi-am făcut mulți prieteni.
De aceea am ales Rotaract.In ceea ce privește partea personală, veti  vedea mai jos pe lângă toate aceste “câștiguri” sufletești personale ca membru Rotaract, și partea exterioară. Ce oferim noi de la noi pentru comunitate și cum ne exercităm valorile ca oameni către cei “care au nevoie de ajutor”.

Despre voluntariat și Rotaract

3. Ce facem noi în Rotaract Timișoara Opera?

 
Va voi  prezenta câteva dintre cele mai frumoase proiecte ale noastre, precum și pe cine am reușit să ajutăm cu donațiile strânse la evenimentele noastre.

Despre voluntariat și Rotaract: OFF – Opera Fashion Fair

Unul dintre proiectele noastre de suflet este și cel mai complex dintre toate, OFF – Opera Fashion Fair. De ce spun complex? Deoarece pentru o singură zi de prezentări de modă și concerte muncim jumătate de an pentru a găsi sponsori. De locație, de servicii, machiaje, hairstyle, modele voluntare, designeri voluntari, echipa foto-video voluntară, artiști care să concerteze voluntar, pe scurt peste 100 de oameni care prestează ce știu ei mai bine pentru o cauză caritabilă. În ziua OFF, spectatorii plătesc o donație ca să aibă acces la event. Și contra acelei donații au parte de un eveniment de acest gen unic în Timișoara. În 2020 nu am putut organiza OFF din cauza restricțiilor. Însă în cele 4 ediții anterioare am reușit să adunam peste 40.000 de lei care au fost folosiți la renovarea unui etaj întreg de la secția de boli infecțioase de la Spitalul Victor Babeș. + casa scării și am contribuit cu bani la proiectele Color the Village și Vivart. Vivart este un centrul de artterapie din Timișoara pentru copiii cu dizabilități de vorbire, vedere, auz. Sunt bucuros că pe lângă aportul în muncă de organizare în cadrul OFF, am susținut cu trupa mea VAL Band în fiecare an si câte un concert caritabil în cadrul OFF.

Despre voluntariat si Rotaract: Vicentiu Demeter

Plăcuțele care se află pe perete la Spitalul Victor Babeș.

Foto de la ultima ediție de la Sky, din 2019.

Theatre Cafe – Jazz și Teatru pentru caritate

Un alt proiect original organizat de Rotaract Opera este Theatre Cafe – Jazz și Teatru pentru caritate. Are loc tot o dată pe an, în luna noiembrie. Ediția din noiembrie 2020 am amânat-o pentru  aprilie 2021 din cauza restricțiilor, aici linkul eventului. Dar având în vedere că din nou avem restricții, 99% îl amânăm din nou la o dată ulterioară. La ediția de anul acesta, vom avea piesa de teatru “Două Loturi” de I.L. Caragiale și concert de jazz VAL Band. Ca în fiecare an, fondurile strânse din donațiile oferite de spectatori la intrarea la spectacol sunt pentru întrajutorarea copiilor de la Centrul din Cornești. Unde noi mergem și ii sprijinim în fiecare an cu tot ce putem. Locația acestei ediții va fi frumosul C House Milano, de la Iulius Town. Care are o scenă fumoasă în interior și este perfectă pentru conceptul de theatre cafe.

Afișul ediției actuale care a fost amânată pentru când se ridică restricțiile.
Fotografie de la ultima ediție organizată înainte de pandemie, în noiembrie 2019

Despre voluntariat și Rotaract

Dopuri pentru o cauză

Dopuri pentru o cauza – este un proiect organizat împreună cu alte 2 cluburi Rotaract din Timișoara. În cadrul acestuia, colectăm dopuri de plastic  din toată țara.Avem centru de colectare la Poșta Mare. De acolo, ducem dopurile la Ecorec. Care le cântăresc și ni le plătesc. Fondurile strânse le direcționam pentru diverse cauze, cum ar fi Asociația Handicapaților Locomotor din Timișoara.
Despre voluntariat si Rotaract: Vicentiu Demeter

Despre voluntariat și Rotaract

“Friends First”

În 2020, deși a fost pandemie, ne putem bucura de proiecte cu rezultate foarte frumoase pentru comunitate.

În ianuarie 2020 am participat și noi la proiectul colegilor de la Rotaract Ripensis numit “Friends First”.Fondurile de acolo fiind donate pentru incendiile din Australia. Am început tot atunci să facem vizite lunare la centrul de la Cornești. Pentru a duce cadouri copiilor care își serbează zilele de naștere în lunile respective.

” Va ajutăm din Timișoara”

În 7 aprilie 2020 am dat startul împreună cu celelalte cluburi Rotaract din Timișoara, în colaborare cu Profi, la proiectul ” Va ajutăm din Timișoara”.Proiect în cadrul căruia am făcut cumpărături și le-am livrat pentru bătrânii vulnerabili la virusul Covid. Pe 8 aprilie 2020 am donat împreună cu celelalte 4 cluburi din Timișoara, suma de 8000 de lei Spitalului Victor Babeș pentru a ajuta la lupta împotriva virusului Covid.

În august 2020 am făcut o drumeție pe Cheile Carașului cu scopul de a aduna deșeurile ce le găsim pe traseul turistic. Din fericire, am găsit traseul curat și frumos. În octombrie am făcut cumapărturi de 1800 lei. Constand în echipamente speciale (cârje, scaune cu rotile), pentru Asociația Handicapatilor Locomotor din Timișoara.

Această cauză o susținem din fondurile strânse în cadrul proiectului “Dopuri pentru o cauza”. În decembrie 2020 am lansat proiectul ATD – Astăzi tu dăruiești în colaborare cu Auchan. Aici s-au strâns alimente în coșurile speciale amenajate la Auchan. Alimente ce au fost duse familiilor nevoiașe din localitățile din jurul Timișoarei. Tot în decembrie am fost și să ducem cadouri de Crăciun copiilor de la Cornești (video aici).

Despre voluntariat și Rotaract

“Spune Stop Violenței asupra femeii cu Rotaract și AVON”

În noiembrie 2020 am lansat proiectul “Spune Stop Violenței asupra femeii cu Rotaract și AVON”. Acesta a fost un proiect online de conștientizare și de luptă împotriva acestei probleme sociale, având în vedere că pe 25 noiembrie se serbează la nivel mondial o zi dedicată  pentru această problema mondială. În cadrul acestui proiect, mesajul de conștientizare a ajuns în mediul online la aproape 10 mii de oameni.

Despre voluntariat și Rotaract

“Rotahikig for Humanity”

În 17 martie, am lansat în mediul online evenimentul “Rotahikig for Humanity” . În data de 24 aprilie vom face o expediție montană. Un traseu de hiking până pe vârful Tarcu din Munțîi Țarcului la altitudinea de 2190 de metri. Toți doritorii care vor vrea să participe vor face o donație de minim 50 de lei. Iar banii strânși ii vom direcționa către copiii de la Cornești.

Despre voluntariat si Rotaract: Vicentiu Demeter

Cam acestea sunt activitățile noastre în mare, dar sunt multe altele în care ne implicăm parțial.La altele lucrăm să le lansăm, numai să ni se redea puțin din liberatatea restricționată din cauza pademiei.

Sănătoși să fim! 🙂

În loc de încheiere

Eu am acceptat deja invitația de a participa la drumetia pe vârful Tarcu în 24 aprilie. Și după toate câte ne-a povestit Vicențiu despre activitatea minunată ce o desfășoară toți cei implicați, sper să ne vedem în număr cât mai mare la o gură de aer curat.

Până data viitoare…

…nu uitați să zâmbiți.

Love,

M.

One Response

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top