
Despre fotografie și viață. Interviu cu Flavius Neamciuc
Despre fotografie și viață. Interviu cu Flavius Neamciuc
Când și de ce te-ai apucat de fotografiat?
Dacă e să vorbim despre un an, atunci, cel mai clar an, din acest punct de vedere, a fost 2006. Partea cu „de ce?” e puțin mai complicată. Am avut o pasiune pentru fotografiile pe care le vedeam realizate deja, valoarea lor documentară am gasit-o fascinantă. Dincolo de asta, pe măsură ce am învățat fotografie și pe măsură ce am practicat fotografia, am învățat că e un mod bun sa cunosc lumea. Fotografia mi-a trezit o curiozitate pentru oameni și pentru ce sunt capabili aceștia să genereze. Mi-a plăcut cum fotografia m-a împins să văd cel mai mic gest dintre doi oameni sau cele mai ascunse detalii ale unei clădiri. Mai mult, mi-a placăut momentul în care am învățat să folosesc camera foto fără a influența în niciun fel dinamica oamenilor din fața mea, eram un simplu observator.
Cum ai ajuns să faci asta la un nivel profesionist?
Mereu am crezut ca timpul nostru e important și limitat, asa că am încercat să aleg ceva ce iubesc să fac și sa transform acel lucru într-un meșteșug. Așa, am putut studia și profesa în același timp, ceea ce a însemnat un punct cheie în relația pe care o am cu clienții mei.
Care a fost prima ședință foto? Are o semnificație specială?
Din pacate, nu îmi amintesc care a fost prima ședință foto. Îmi amintesc cu drag multe începuturi, unul dintre ele este prima ieșire a proiectului „Prin Banat”, când am rătăcit pe câmp vreo trei ore doar să găsim o localitate.
Mulți dintre noi ne credem fotografi doar cu un telefon în mână. Cât de importantă este aparatura în fotografie?
Cât contează persoana care face poza? Contează camera foto?
Putem fi fotografi doar cu un telefon în mână, dar e important să înțelegem care e diferența dintre o fotografie și o poza. Aparatura contează în functie de ce anume ne dorim la finalul unui proiect. Sunt mulți factori care intervin pe parcurs, de la condițiile în care vom lucra, pana la locul în care fotografiile vor fi expuse. Uneori, avem senzația că un proiect pentru Social media nu necesită mai mult decât niște imagini cu un telefon, dar realitatea ne-a demonstrat contrariul. Pe de altă parte, am văzut printuri pe blocuri făcute cu telefoane. Procentul în care contează fotograful sau aparatul nu poate fi definit cu prea mare exactitate. Rezultatul final e mereu o medie a celor doi factori. Uneori, vedem fotografii minunate făcute cu telefoane, alteori imagini pe care le consideram mediocre făcute cu varfuri de gamă ale camerelor foto.
Editarea pozelor. Este importantă? De ce?
Dacă ești un fotograf care scoate o imagine bună direct din cameră, atunci nu e important să mai editezi. Totuși, în realitate, așteptările de la o fotografie sunt variate și asta face procesul de a genera o fotografie mai complicat, mai ales, în situația în care condișiile de fotografiere sunt rareori ideale. Personal, optez pentru editare de cate ori am ocazia, chiar dacă vorbim de cele mai mărunte lucruri.
Despre fotografie si viata
Cum ar trebui să aleagă oamenii un fotograf pentru evenimentul lor/ocazia ședintelor foto?
Personal, aș alege căutând, informându-mă temeinic și comunicând foarte bine așteptările cu persoana cu care îmi doresc să colaborez. Serviciile unui fotograf nu sunt ieftine, iar daca sunt ieftine, există deja un semn de întrebare, așa că e important să știm de la bun început ce avem nevoie și la ce ne așteptam.
Mereu există situații neprevăzute, lucruri care nu se leagă sau oameni care nu sunt în dispoziția necesară în ziua unui shooting, deci lucrurile merg uneori prost, cu cat lucrurile sunt mai clar discutate înainte cu atât șansa să ai un produs bun la final crește. Încercați să vă imaginați că adunați o echipă pentru un shooting: make up, stilist, hairdresser, etc. și rămâneți fără singura cameră pe care fotograful o aduce cu el, indiferent din ce motiv. Ce faceți atunci, dacă nu a intrat în discuție un aspect ca acesta? Nu vom putea știi niciodata exact produsul final, dar putem să ne facem o idee încotro mergem, așa că mereu comunicarea cu omul pe care îl alegi într-o colaborare este esențială.
Există ceva ce scapă ochiului, dar poate capta o fotografie?
Parte din antrenamentul sau pregătirea unui fotograf este să stie unde să se uite și ce anume să caute. Așa că, unele lucruri care pot scăpa ochilui neantrenat, de multe ori sunt surprinse de către fotograf.
Despre fotografie si viata
Ai o fotogafie preferată din cele făcute de tine? Una care să aibă o poveste specială?
Nu cred că mă pot limita la o fotografie dragă mie. Cu siguranță, am mai multe imagini aproape de sufletul meu. Cat despre povești, mi-ar plăcea să cred că multe dintre fotografiile pe care le fac au povești în spate. Una care m-a marcat în mod special este un portret pe care l-am realizat în Putna din Banat. Colindam satul și m-am oprit sa fotografiez fațada unei case pe care am găsit-o interesantă. In câteva momente, m-a oprit apariția unui domn în ușă, asa ca am mers să îl salut și să îi povestesc ce fotografiez și de ce. După un schimb de vorbe, l-am întrebat daca imi permite sa îi fac un portret, lucru care mi l-a îngăduit cu amabilitate.
După ce am făcut fotografia, mi-a spus: „60 gi ani am fost fotograf”, moment care m-a blocat puțin. Mi-a povestit despre experiențele lui de fotograf. Cred că acela a fost un moment special pentru mine, realizând fotografii.
Cum alegi fotografiile reușite și cât durează să le prelucrezi?
Depinde. Daca sunt pentru un job, încerc să rămân cât mai aproape de brief, daca sunt pentru mine este important să mă regăsesc în respectiva imagine. La partea de prelucrare, iarăși depinde. Sunt momente cand imaginile ies foarte aproape de ce am nevoie direct din cameră, iar uneori imaginile au nevoie de diferite ajustări. Încerc mereu să păstrez un echilibru și să nu intervin acolo unde nu e nevoie, dar nici nu mă sfiesc să recunosc ceva ce poate fi îmbunătățit la o imagine.
Câteva sfaturi pentru fotografii începători ai? Să meargă la cursuri? Să citească anumite cărți de specialitate?
Sa „fure” meserie de la un fotograf experimentat? Să investească în aparate foto și accesorii?
Sfatul meu pentru un fotograf la inceput de drum este sa fie sincer cu el. În ultima perioadă, am senzația că numărul oamenilor care vin și pleacă din acest domeniu e tot mai mare. Oamenii nu înțeleg diferența dintre un profesionist și un amator, dintre profesie și hobby în fotografie. E important să fii sincer cu tine și să vezi cum te simți făcând asta. De acolo, lucrurile tind să se rezolve de la sine. Dacă răspunsul e că își dorește asta, evident că acumularea de informație este esențială, ca în orice alt domeniu. Fotografia îți oferă un mediu activ și competitiv, unde lucrurile se schimbă într-un mod foarte alert.
Nu știu dacă în ultimii 10 ani am avut un an care să semene cu celălalt în materie de cerințe. Deci ești constrâns de situație să te documentezi. Indiferet dacă vorbim despre un curs, o carte de specialitate sau despre tutoriale pe diverse platforme online. Investitul în echipament e partea cea mai riscantă, mai ales dacă ai tendința să faci achizitii majore. Important este să îți iei timp, să vezi ce îți place să faci, după care să vezi care sunt potențialele oportunități și în cele din urmă, să iei deciziile în funcție de asta.
Cat despre „furatul” meseriei, se poate face, însă cu grijă pentru a nu deveni un obicei nesănătos. Nu înseamnă că dacă ai oameni pe care îi admiri sau care te inspiră, produsul tău trebuie să fie identic. Fără a aduce un plus de valoare fotografiei în general. Cred că un semn de respect pentru munca ta este să îți dezvolți propriul proces creativ. Să ai un stil propriu, care să îți aducă un parcurs sustenabil.
Despre fotografie si viata
Și este normal că fotograful nu poate să aleagă o poză preferată. Eu însă pot alege pozele mele preferate suprinse de el. Chiar două. Sunt poze din galeria personală. Poze ce confirmă că dacă ceva scapă ochiului, fotografia poate capta.
Unde îl găsiți peFlavius? La doar un click distanță.
Facebook: Flavius Neamciuc
Instgram: @flaviusneamciuc
Mai multe clipe surprinse de Flavius găsiți aici si aici.
Până data viitoare…
…doar energii pozitive vă doresc.
Love,
M.