Cum să ne ajutăm copii să se adapteze la o situație nouă

Bună dragilor,

Astăzi este despre ei, despre micile noastre comori. Cum să ne ajutăm copii să se adapteze la o situație nouă? Nu urmează să va țin lecții de partenting. Departe gândul acesta de mine. De asemenea acest blog nu reprezinta o sursa oficiala de informare. Este doar felul in care am incercat eu sa ii explic copilului meu cum se va desfasura viata nostra o perioada de timp. Am pus ideile aici, poate va ajuta. Dar inainte de orice, va rog insistent sa consultati sursele oficiale de informare. Linkuri catre acestea gasiti inclusiv presarate in acest articol.

Este de necontestat ca  viață noastră a fost supusă schimbării în ultimele luni. Iar copii noștrii au fost afectați din plin.  Bineînțeles această discuție are sens în ceea ce privește copii care conștientizează contextul actual al vieții. Cei foarte mici care nu își dau seama prin ce situație trecem, nu au nevoie de această discuție. Este însă o ocazie bună să le amintim măsurile de igienă și bună creștere elementare .

Iar acum când se vor ridica o parte din restricții, viața va începe  să se așeze pe un făgaș. Nu cel cunoscut până acum însă. Consider că cel mai important este să îi liniștim, să le explicăm calm situația, fără să le alimentăm fricile. Să le oferim clarificări, fără să divagăm de la subiect, și să nu cream niște copii anxioși. Cele mai bune surse de informare trebuie să fie întotdeauna cele oficiale. Spuneți nu can-canului din media.

Sa folosim surse oficiale de informare

Noi am răspuns la întrebări având că sursă pagina UNICEF, iar linkul îl găsiți aici. Merita citit, este super util.

Si tot aici va las si linkul de la  Organizația Mondială a Sănătății. O alta sursa oficiala de infromare.

Inainte de a lua orice decizie, va rog sa va informati foarte bine.

Așadar în mare am să repet răspunsurile oferite de ei, înțelese din prisma noastră.

Eu am să va las mai jos doar niște idei, de lucruri ce ar trebui discutate cu calm și răbdare cu ei. Îmi doresc mult că dacă aveți alte idei, și ați avut alte disutii constructive cu cei mici să le împărtășiți cu noi toți. Unii de la alții putem invața foarte mult.

Cu siguranță până acum toată lumea știe ce înseamnă noul Coronavirus. Nu am să insist pe aceasta. Repet, este doar varianta pe care mergem noi acasă, varianta la care așteptăm cu mult drag experiența voastră.

Cum se răspândește coronavirus și care sunt simptomele?

Virusul se transmite prin contact direct. Ce inseamna contact direct? Cand ne aflam fata in fata cu o alta persoana, si nu pastram o distanta corespunzatoare.

Cum explici 1, 5 m unui copil fara sa folosesti ruleta? Ei bine pentru noi a fost simplu. Alex trebuie sa pastreze o distanta echivalenta cu inaltimea lui pe orizontala. Noroc ca numai ce am invatat la mate despre linii verticale si orizontale. Ideea este sa gasiti un exemplu pe intelesul copilului.

Totodată el este transmis și prin secrețiile respiratorii eliminate când tușim sau strănutam.

Așadar cum ne putem proteja?

Cel mai important este să ne spălăm pe mâini cât mai des cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secund. Ce inseamna asta pentru un copil ce nu stie sa numere? Cam de doua ori mai mult decat ar avea el chef sa stea in fata robinetului.

Când nu avem această posibilitate este bine să avem la noi un dezinfectant de mâini, pe care să îl folosim. Copiilor am observat ca li se pare foarte interesant sa umble cu aceste recipiente prin buzunare.

Este important să le repetăm măsurile de igienă elementară și să insitam asupra lor.

Să se spele pe mâini înainte și după masă.

Să se spele pe mâini după ce au folosit toaleta.

Să se spele pe mâini după ce au tușit sau au strănutat.

Si cel mai important să se spele pe mâini după ce au folosit obiecte ce sunt atinse de multă lume, mai ales în spațiile publice.

Gasiti metode distractive sa le explicati. Daca li se pare amuzant sau interesant sunt mai receptivi.

Poate aveti copilasi carora li se pare foarte interesant sa aiba atributii de om adult, si gasiti o smecherie in acest sens.

Fiecare parinte isi cunoaste copilul si poate gasi usor o varianta potrivita situatiei.

Când tușim sau strănutam este important să ne acoperim gura și nasul. Este bine să îi învățăm că cel mai indicat este să  strănute în pliul cotului, sau să își acopere gură și nasul cu un șervețel de unică folosită, pe care sa il arunce apoi.

Și nu în ultimul rând este bine să evite contactul cu persoane care au simptome de gripă și răceală, iar dacă avem noi simptome să ne adresăm medicului.

Dar care sunt simptomele infectării?

Cele mai des întâlnite simptome conform specialiștilor sunt febra, tusea și dificultatea în respirație (dispneea).

Din nou consultati sursele oficiale pentru orice neclaritati. Link aici.

Cum trebuie purtate măștile când ieșim din casă?

Nu mă bag în gură lupului, așa că un răspuns oficial găsiți aici.

Este important sa stie ca purtatrea mastii este obligatorie momentan, pentru a se proteja pe ei si pe cei din jur totodata.

Dar  cand sunt in natura si in aer liber…poate ca ar fii propice sa se bucure de aerul curat fara o masca pe fata. Nu aruncati cu pietre in mine, imi dau si eu cu parerea.

Cum să ne ajutăm copii să se adapteze la o situație nouă?

Copii reacționează altfel la stress decât noi. De aceea consider că trebuie să le oferim căldură și liniște într-o perioada în care neliniștea și grijile sunt topicul principal. Protejați-le copilăria, asigurați-le siguranță și insuflați-le încredere. Si asta se aplica la copii de toate varstele. Atat timp cat ne au pe noi, ei au nevoie de pacea ce doar un parinte o poate oferi.

Spaima și panica, nu fac nici un bine. Asadar mi-ar face mare placere sa aud parerea voastra despre cum să ne ajutăm copii să se adapteze la o situație nouă.

Pana data viitoare iubiți-va și zambiti mult, este cel mai contagios sfat ce îl am.

Cu toată dragostea,

M.

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top