Castelul Peleș.Turist în România

Hello dragilor,

În prezent se promovează mult turismul autohton. Noi călătorim și în România de ceva timp. Cum se apropie vara, începem să ne gândim la posibilități de relaxare. O varianta este Valea Prahovei.

Este o zona superbă, eu am avut șansa ani la rând să merg în aceasta parte a țării. Iarna la ski, vara la cutreierat munții. Castelul Peleș era veșnic pe lista, dar până anul trecut niciodată nu am apucat să îl vizitez.

L-am vizitat și acum va recomand cu drag să o faceți și voi. Înainte să începem să va povestesc câte ceva despre castelul în sine, trebuie să menționez că zona în care este amplasat este absolut fantastică. Cred că foarte greu se putea alege o zona mai bună pentru construcția lui.

L-am văzut vara, și este senzațional, dar îmi doresc mult să ajung și iarna… sunt convinsă că din senzațional devine magic.

Am să încep prin a clarifica faptul că deși Pelesul este numit în mod constant castel, prin formă și funcționalitate Pelesul este un palat.

În română, ca în alte limbi (ital. Palazzo, franc. Palais, engl. Palace, span. Palacio), apelativul palat este rezervat unui edificiu urban, în vreme ce numim castel un edificiu rural.

Asadar astăzi ne bucurăm și noi de un castel alpin grandios. Stilul său arhitectural este o combinație de inspirație romantică între neo-renascentism și neo-gotic. Poate ați avut ocazia să vedeți, dacă nu să știți că acesta este similar cu Schloss Neuschwanstein din Bavaria. Dar se urmărește în paralel și eleganța italiană la Peleș. O să vedeți mai jos.

Regele Carol I și Castelul Peleș

„Măreţia acestei construcţii a castelului Peleş face în ţara întreagă o impresie excelentă şi toată lumea se bucură, fiindcă vede o garanţie a stabilităţii regimului. Chiar de acum îl numesc castelul regesc ceea – ce poate că într-o zi va fi. Dea Domnul că înainte de toate să devină leagănul Dinastiei noastre, căci fără această viitorul ţărei nu este asigurat.”

Castelul Peleș a fost prima reședință  construită de Regele Carol I. Acesta a decis să construiască acest castel demn de statutul său de prinț german din Casa de Hohenzollern.  Carol I  investeşte de la bun început în acest castel si o valoare simbolică. Acesta a supravegheat îndeaproape lucrările de construcție, până la terminarea lor, în 1914.

„Tot aşa de scumpe ca şi castelul şi comorile de multe feluri erau grădinile pe cari le sădise şi pădurea dincolo de dânsele. Nu era drum pe care să nu-l fi tras el, nu era o terasă să nu fi ieşit din gândul lui, nu era o fântână pe care el să n’o fi plănuit.” Maria Regina României, „Ţara Mea”, Iaşi, 1917

Un lucru  neștiut sau trecut cu vederea este că Regele a pornit la construcția palatului după deviza unchiului sau Frederic cel Mare. Aceasta zice așa:  „îmi place să clădesc şi să decorez, dar numai din economiile mele, fără că această să coste ceva pe Stat”. Lucrările întreprinse la Sinaia au fost finanţate în întregime de către regele Carol.

Asta nu a împiedicat însă cu nimic regimul comunist să confiște castelul, propagand ideea că  Domeniul Regal Peleș ar fi fost parte a Domeniului Coroanei. Adevărul istoric însă este cel de mai sus. Castelul Peleș, cât și dependințele de lângă, reședințele Pelișor și Foișor, au fost construite din banii personali ai Regelui.

Arhitectura de la Peleș

Regelui Carol I a vândut o moșie din Germania pentru a putea plăti costurile terenului și a ridicării edificiului. Regele a evitat să folosească bani din lista civilă astfel că domeniul nu a făcut niciodată parte din Domeniile Coroanei. Acestea erau proprietăți ale statului doar puse la dispoziția suveranului.

În anul 1872 Carol achiziționează Domeniul Piatră Arsăun loc retras și pitoresc. Ceremonia de punere a pietrei de temelie a reşedinţei a avut loc in august 1875.

Pentru a fi sigur că mult dorita construcție va fi un succes, Regele Carol I a adunat meseriași din întreaga Europă.

Primele trei proiecte ale Peleșului erau copii ale altor palate din Europa. Regele le refuză motivând lipsa de originalitate și costuri enorme.

Cel mai original proiect, a fost cel a arhitectului Johannes Schultz. Lucrările de construcție au fost coordonate de arhitectul ceh Karel Liman.

Arhitecţii şi decoratorii au lucrat la comanda şi, sub îndrumarea directă a regelui Carol I. Acesta a fost un comanditar avizat în domeniul construcţiilor, dar şi al istoriei artei. El s-a pregătit pentru o carieră militară, însă crescut într-un mediu de iubitori de artă s-a arătat interesat încă de tânăr de domeniul artistic. Nu întru în mai multe detalii, dar va las link-ul către un articol mișto din IGLOO -Castelul Peleş. Mărturia unei voinţe. Merită citit.

Interiorul

Foarte mândru de proiectul sau Carol I a dorit ca interiorul să fie la fel de frumos ca si exteriorul. Eu nu am făcut poze în interior, însă să știți că această opțiune există.

Putem admira colecţii de vechi maeştrii, de arme, de covoare,  mobilier special pentru diferitele apartamente sau încăperi destinate oaspeţilor de diferite ranguri, curţii, prietenilor sau personalului.

Dintre toți oaspeții, cea care mi-a rămas mie în minte este Prințesa Sissi. Dacă ajungeți acolo, veți vedea ce frumos a fost decorată o parte din castel pentru vizită ei. Foarte ,foarte frumos. Nu vreau să greșesc, dar cred că fix în dormitorul unde a stat ea, este o ușa secretă, care este mascata ca un dulap. O idee super faina. Oricum când ajungeți acolo doamnele ce vă vor fi ghid, or să va explice tot. Înainte să închei această postare am să revin la ele.

Să reluăm….castelul are 160 de camere și mai multe intrări și scări interioare. Are inclusiv o sala de teatru, și una de concerte.

Cu toată istoria și arta din castel, acesta a fost insa unul foarte modern pentru perioada în care a fost ridicat. Castelul beneficia de încălzire centrală, iar superbul plafon de sticlă din hol este mobil. Se acționează cu ajutorul unui motor electric.

De ce să vizităm Castelul Peleș?

Acesta a fost construit cu scopul de a fi o reședința privată. Cu toate acestea a devenit accesibil publicului din voinţa proprietarului său,  pe perioada cât Familia Regală nu se află la Sinaia. Castelul Peleş nu a fost doar o reședința de loisir. Până la moartea regelui Carol în 1914, capitala se mută anual timp de 6 luni la Sinaia.

În afară de splendoarea castelului în sine, acesta este înconjurat de grădini splendide.Pelesul are 8 hectare de parcuri și grădini. Ambianța încântătoare este opera mai multor arhitecți peisagiști, fiecare dintre ei lăsându-și amprenta în designul  Peleșului.

Castelul are șapte terase,în stil italian neo-renascentist, decorate cu statui din piatră, coloane, fântâni și vase ornamentale din marmură de Carrara. Exact ce ziceam la început la stilul german, se adaugă eleganta italiană.

Castelul a fost retrocedat în 2006 regelui Mihai I, după un lung proces, dar acesat a decis ca  palatul să continue să adăpostească Muzeul Național Peleș, fiind accesibul în continuare publicului larg.

Sunt disponibile diverse variante de vizitare. Dar prin turul extins al castelului se pot vizită atât etajul I, cât și mansardele I și II.

Cum se face vizita?

Cum se procedează? Va luați bilete de la ghiseu, pentru turul ce doriți să îl faceți, apoi așteptați cuminți să intrați în interiorul castelului. Tururile se fac doar ghidate. Nu știu să existe posibilitatea să vizitați castelul pe cont propriu. Grupurile sunt mici, iar doamnele ce fac turul sunt deosebite. Cunosc istoria în detaliu, vă pot povestii diverse momente și amintiri din palat, ce nu cred că le puteți citi nicăieri. Fiul meu este foaret curios, și s-a împrietenit rapid cu doamna ce ne- a fost nouă ghid. I-a arătat diverse pasaje secrete, și per ansamblu a făcut turul foarte digerabil pentru un copil.

Fiindcă doamnele sigur sunt deja obosite să tot repete “Nu atingeți!” , “Păstrați liniștea!” “Nu faceți poze!”…poate că ar fi o idee bună să le ascultați din prima.

Dacă copilul meu de 7 ani (la vremea respectivă), a reușit să se conformeze, unui adult ar trebui să îi fie foarte ușor.

Castelul este super bine pazit. Există supraveghetori și camere video. Ne facem nouă înșine un serviciu dacă ne purtăm civilizat.

În luna noiembrie a fiecărui an, Castelul Peleș este închis pentru curățenie generală.

Va las aici și un link spre alte locuri frumoase din Romania ce le-am vizitat și am apucat să scriu pe blog despre ele. Va las aici  si linkul către situl oficial pentru Castelul Peleș. Probabil este o idee foarte bună, să îl consultați înainte de a va planifica vizita.

Iar acum mă opresc și ca de obicei….

….nu uitați să zâmbiți.

 

Love,

M.

 

 

2 Responses

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top