Beneficiile consumului de vin: rosu alb sau rosé?

Astăzi vorbim depre vin. Despre beneficiile consumului de vin.

Cu atâtea evenimente neplăcute în jurul nostru, uităm să ne bucurăm de viață.

Dar viața în general este compusă din perioade mai puțin favorabile, și perioade benefice.Eu tind să cred că și în momentele grele putem găsi motive să fim recunoscători.

Beneficiile consumului de vin: rosu alb sau rosé?

Și putem alege să ne bucurăm de viață așa cum este ea. Iar vinul a fost dintotdeauna considerat o baututa indispensabilă în viață noastră.

“Există mai multă filozofie într-o sticlă de vin decât în toate cărțile.” Louis Pasteur

Fiind prezent din cele mai vechi timpuri în toate culturile, acestei băuturi i s-au căutat atât beneficiile, cât și pericolele la care ne expune.

Pericolele consumului de vin

Ca să scăpăm de o grijă, încep cu aspectele “negative”.

Consumul excesiv de alcool este dăunător organismului. Acesta  fiind considerat un risc de hipertensiune. De aceea se recomandă limitarea consumului la unul sau două pahare pe zi. Asta înseamnă aproximativ  200-250 ml. Putem trage concluzia că băutul a mai mult de 300 ml de vin pe zi se încadrează deja în categoria consumului excesiv. Studiile însă nu pot se pot hotărî la o cantitate exactă.

Însă un pahar pe zi pentru femei și două pahare pentru bărbați pot fi considerate consum moderat. Diferența poate părea „discriminatorie”. Există deoarece bărbații au o greutate corporala mai mare, iar enzimele din organismul lor pot metaboliza mai bine alcoolul.

Abuzul poate avea efecte contrare: somnolență, durere de cap, hipertensiune, palpitații. Acesta este si motivul pentru care nu se recomandă persoanelor cu probleme hepatice sau femeilor gravide.

Este un fapt cunoscut și că alcoolul poate avea efecte negative asupra creierului. Chiar dacă nu omoară neuronii, substanță poate inhiba comunicarea dintre aceștia.

Deci cu moderație și disciplină, putem evita să cădem pradă efectelor negative ale acestei licori.

Beneficiile consumului de vin

Vinul, indiferent dacă vorbim despre cel roșu, alb sau rose, este o băutură naturala. Este obținută doar din must de struguri. Vinului roșu i se transferă în mare măsură proprietățile strugurilor negri, din care este și făcut.

Beneficiile consumului de vin: rosu alb sau rosé?

Vinul roșu este desigur și preferatul meu, dar este și cel ce are cele mai multe beneficii.

Antioxidanții din vinul roșu sunt principalii responsabili de efectele benefice ale acestei băuturi. Pe termen lung și integrat în stilul de viață cotidian, vinul roșu ajută la prevenirea unor afecțiuni grave. Evident asta dacă îl alăturăm cu o alimentație echilibrată, variată și sport.

Vinul roșu conține și o mare cantitate de minerale (potasiu, calciu, magneziu) și vitamine hidrosolubile (B1, B2, B5 și B6). Într-o mai mică măsură găsim și  acid folic, vitamina B12 și vitamina C.

Cele mai importante substanțe benefice găsite într-un pahar de vin le enumar in continuare.

Polifenoli sunt acele substanțe antioxidante, cu acțiune în prevenirea formării radicalilor liberi și cu acțiune regenerativă asupra organismului.

Resveratrol este cel mai puternic antioxidant și un polifenol cu proprietăți anti-îmbătrânire.  Este foarte benefic pentru sănătatea tenului. Contribuie si la creșterea colesterolului bun (HDL).Mai are și are proprietăți antiinflamatorii. Acesta  se găsește în cantități mari în coajă și sâmburii strugurilor. În special a celor negri. Resveratrolul este produs de plante pentru a se apăra împotriva afecțiunilor. Este dovedit a fi un protector eficient împotriva bolii Alzheimer și demențeila noi oamenii. Deci efectele benefice sunt pe termen lung.

Contine flavonoide adica antioxidanți cu efect asupra sistemului imunitar, dar și cu efecte antiinflamatorii.

Un somn mai linistit?

Melatonina este hormonul natural implicat în regularea ritmului circadian, cu un rol important în ceea ce privește calitatea somnului

Așadar consumul unui pahar de Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese sau Chianti înainte de culcare ne ajută să visam frumos.

Potasiul ajută la reglarea ritmului cardiac și are un rol important în reglarea nivelului de zahăr în sânge și în producerea de energie. Efecte benefice și pentru diabetici.

Vinul roșu poate preveni debutul și progresia aterosclerozei. Atât alcoolul cât și polifenolii prezenți în vinul roșu favorizează formariea de oxid nitric, cu rol foarte important în reglarea tonusului vascular.

Pentru cei pasionați de bucătărie, există o super veste. Marinată în vin roșu timp de două ore, carnea la grătar poate avea cu până la 88% mai puține substanțe cancerigene. WOW nu?

Următorul studiu m-a surprins și pe mine. Se pare că persoanele care consumă 1-2 pahare pe zi cu vin roșu manifestă cu 44% mai puține răceli decât cei care nu consumă vin. Sa fie oare chiar asa? Ati apucat sa testati aceasta ipoteza?

Totuși, printre cele mai importante motive pentru consumul vinului rămân îmbunătățirea digestiei, stimularea apetitului și reducerea anxietății.

Mi-ar plăcea să aflu ce păreri aveți voi despre acest subiect. Aveți vreo recomadare de vin?

 Până data viitoare…

 …un uitați să zâmbiți.

 Love,

 M.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top