
Alimentația vegană: o sănătate superioară pentru viață?
Alimentația vegană: o sănătate superioară pentru viață?
Alimentația vegană și raw vegană stârnește tot felul de controverse. Ceea ce cred eu, este că avem toți loc pe planeta aceasta. Avem dreptul toți să alegem cum să ne trăim viața. Și mai cred că a asculta și alte puncte de vedere este o artă. Iar de cele mai multe ori învățăm și ne lărgim orizontul în acest fel. Odată o informație primită, alegerea rămâne la noi dacă o documentăm în viitor și dacă alegem să acționăm în aceea privința. Până la urmă fiecare trăiește cu rezultatul acțiunii sau inacțiunii sale.
Pe Mihaela am cunosut-o în urmă cu mulți ani. Și fiindcă tot de mulți ani a ales să trăiască cu o alimentație vegană, cred că este în măsură să ne împartă din experiență ei, deja vastă. Nu trebuie să vă convertiți la veganism, însă cu siguranță această lectură este o modalitate bună de a invața cel putin niște rețete noi și delicioase.
Care sunt principiile alimentației vegane și de câți ani ai adoptat acest stil de viață ?
Alimentatia vegana este verisoara primara cu alimentatia vegetariana. Insa are la baza doar plante, exclusand orice produse de origine animala.De exemplu: iaurt, lapte, branza, oua, carne.
In urma cu 8 ani am inceput sa imbratisez acest stil de viata. Mi-a luat 2-3 ani perioada de tranzitie. Este o calatorie spre sanatate si fiecaruia ne ia mai mult sau mai putin timp pana sa ajungem acolo.
Nu îți trebuie ani întregi de studiu și de contemplare pentru a deveni expert în nutriția omului.Nici ca sa iti dai seama ca dieta modernă este masiv deficitară în sute de compuși importanți de origine vegetală. Compusi care asigură imunitatea. Aceștia nu sunt opționali. Nu te poți bucura de sănătate pentru întreaga viață fără ei.
Ce înseamnă alimentația vegană pentru un stil de viață sănătos?
Sunt asigurate toate nevoile organismului?
O întrebare care este frecvent adresată este dacă o alimentație vegană, complet lipsită de produse de origine animală, este mai bună sau mai sănătoasă decât o alimentație care include o cantitate mică de produse de origine animală.
Problema este că există foarte puțini oameni care studiază acest subiect fără o prejudecată care să le afecteze aprecierile. În vremurile moderne, nutriția a devenit asemenea politicii. Exista tabere cu diverse convingeri, care cred în dreptatea abordării lor. Fiecare tabără are o misiune, o agendă și un ego de protejat
Pentru intretinere este tolerată si o dieta cu minim 80 % plante si maxim 20% aport din proteine animale. Dar daca exista deja boli cronice in organism se impune renuntarea complată la orice aport de proteina animală.
Fiecare celula a corpului tau are nevoile si mecanismul ei de functionare.
Daca inveti sa atribui fiecarui receptor celular factorul nutritiv corespondent potrivit si sa satisfaci nevoile fiecarei celule , mijloacele de aparare ale organismului capata puteri de supererou. Si cu greu te vei mai imbonavi vreodata.
Alimentația vegană: o sănătate superioară pentru viață?
Din punct de vedere al predispunerii la boli precum hipertensiune, osteoporoză si cancer nu ai nici un avantaj daca devi doar vegetarian. Adică inca consumi lapte si branză. Laptele este unul dintre cele mai comune alimente alergene din lume.
Chiar si produsele lactate printre cele mai respectate mai ales cele fermentate (iaurt, kefir) despre care am auzit până acum numai lucruri bune, nu sunt decat calul Troian. Primesti calciu care nu se absoarbe , dupa cum vom vedea imediat, si primesti si factori inflamatorii. Care in cel mai fericit caz pot sa iti creeze o acnee de toată frumusetea. Iar in cel mai nefericit caz, cancer.
Studiul China-Dr. Campbell
„Grăsimea fermentată din lapte este chiar mai dăunătoare – este carcinogenă. Ea oxidează şi îşi pierde capacitatea de a comunica cu celelalte celule”. Spune Dr. Campbell, autorul cartii Studiul China. Studiu ce a fost facut intr-o perioada de peste 20 de ani pe un esantion de peste 2 mil de oameni.
În cursul studiului, s-a observat, contrar opiniei generale, că produsele lactate nu sunt sursa ideală de calciu. Ba din contră scot calciul din oase. Este adevărat că lactatele conţin calciu. Insă pentru metabolizarea lui, corpul scoate fosfor din oase iar calciul vine eliminat prin urină. Scoatem calciu azi, maine, 20 de ani, 50 de ani si mai departe stiti si voi ce ce intamplă. O vedeti cu bunicii vostii. Dar din pacate chiar si la varste mai tinere: oseteoporoza, fracturi de șold, oase fragile la prima cadere.
Sursă alternativă de alimentare cu calciu
Teoria mea este ca un adevar spus pe jumatate este tot o minciună. Da, lactatele sunt sursa de calciu, dar si sursa de inflamatie. Tineti cont ca pentru o abosrtie completa a calclului raportul calciu fosfor trebuie sa fie peste 1,7 . Altfel calciul nu se absoarbe.
In toate produsele de origine vegetala raportul calciu- fosfor este intre 2 si 20! Pe cand in lactate cel mai puternic raport calciu -fosfor este in branza si raportul e de …1,2! Deci surpriză! Sunt produsele lactate sursă asa bună de calciu? Ramane sa decideti fiecare din voi.
Astfel, doar 25% din cantitatea de calciu ingerată prin lapte se poate asimila. Restul de 75% este folosită de organism distructiv.
– Este convertit de rinichi în pietre, construite în timp, ca perlele în scoici, blocând tractul urinar.
– Dezvoltă artrită şi depuneri de calciu, blocarea vaselor de sânge.
Cereale, nuci, seminţe şi plante verzi
Prin urmare , care este sursa alternativă de alimentare cu calciu? Il puteti gasi în cereale, nuci, seminţe şi in deosebi in plante verzi inchise la culoare. Spanac, Pak Choi, Urzica, Rucola, Kale etc.
Există destule alte surse excelente de calciu, iar câteva dintre ele sunt: boabele de mei, quinoa, seminţele de susan , migdalele, , nucile, varza, kale , spanacul, urzicile, rucola.
Ce e interesant de stiut? O jumătate de cană de seminţe de susan are mai mult calciu decât o jumătate de cană de lapte.
Cum ai descoperit tu acest tip de alimentație?
Și ce te-a determinat să îl alegi ?
Mai multe persoane din familie au inceput sa aibe boli cronice. Cancer, pietre la rinichi, diabet, hipertensiune. La un moment dat, am inceput cu soțul meu să ne întrebăm dacă acesta este mersul normal al lucrurilor. Si totodata, dacă asta ne asteaptă si pe noi o dată cu varsta. Ca si cum ar fi de asteptat , sa facem boli o data cu varsta.
Ceva in noi ne spunea ca nu. Nu e normal. Asa ca am inceput sa studiem ce sta la baza inceputului oricarei boli cronice. Ca sa o evitam din fașă. Asa am ajuns in bratele veganismului.
Cand am inceput nici nu stiam diferenta intre alimente, ce diferenteaza o bucată de pui fată de o prajitură.
Doar pentru a clarifica acest aspect, vreau să precizez aici că o bucată de pui este ca o prăjitură. Ambele sunt alimente lipsite de un conținut semnificativ de antioxidanți sau de compuși fitochimici. Atât produselor de origine animală, cât și alimentelor procesate le lipsesc acești factori nutritivi care sprijină imunitatea.
Cu cât alimentele pe care le consumăm sunt mai deficitare în compuși fitochimici, cu atât este mai slabă imunitatea. Si cu atât mai mult crește riscul de îmbolnăvire și expunere la boli inclusiv cancer. Dar toate acestea le-am invătat pe parcursul timpului.
Ce beneficii are alimentația vegană?
Te tentează să treci la un stil raw vegan în viitor?
Se zice că acest stil de viață întărește atât de mult sistemul imunitar încât nici o bacterie rea nu îi rezistă.
Pentru a opri o boala din evolutie si o stare de bine mai buna in general este indeajuns sa mananci vegan. Insa daca vrei sa dai inapoi o boala, sa fie in regresie si vindecata, ai nevoie de mult mai multi nutrienti.Pe care ii poti obtine doar mancand cel putin 80% crud.
In ultima periodă mă tentează tot mai mult bucătăria raw vegană. Mi se pare fascinant că mancand raw vegan, așa zisele boli incurabile devin curabile.
Vorbim aici despre artrita reumatoidă, psoriasis, sjogrens, lupus, boli de inimă, diabet, hipertensine arterială etc. Am avut oportunitatea să cunosc si sa asist oameni in procesul de vindecare de aceste afectiuni. Si pot sa vă zic un lucru: FUNCTIONEAZĂ!
Ce motivație ai avut să alegi acest stil de viață bazat pe alimentația vegană?
Ce schimbări ai observat pe propria piele alegând odată ce ai trecut la stilul de viață ?
Cand doctorul a pus verdictul ca mai sunt doar cateva luni de viata de trait unei persoane dragi din familie, am inceput aceasta calatorie in a manca diferit. Cot la cot impreuna cu aceasta. Intr-o perioadă foarte scurtă de timp am mancat pe pâine toată literatura ce exista la vremea aceea in domeniu in materie de regresie de cancer. Așa că stiam deja ce trebuie evitat in alimentatie. Si ce trebuie mancat pentru regresie.
Stiam ca tot ce contine proteina de origine animală hraneste celula mutantă canceroasă. Si tot ce este vegetal bogat in bioflavonoizi, acid folic, vitamina C etc. ajută sistemul imunitar in regresia bolii.
Alimentația vegană: Schimbări experimentate pe propria piele
Cand ai de ales intre moarte si viață gustul devine secundar. Si nutritia intra pe primul plan. Ce am experimentat pe propria piele este ca trece iarna si nu ma mai răcesc. Si acum ca inteleg mai multe, face sens si de ce.
In cadrul unei epidemii virale s-a constatat că oamenii, al căror sistem nervos a fost afectat de virus, prezentau carente.Acestia aveau o carență de riboflavină, vitamină E, seleniu, alfa si beta-caroten și licopen.
Când pacienților li s-au administrat suplimente cu acești factori nutritivi, afecțiunea a început să cedeze. Sugerând ca un virus poate declansa o boală infectionasa dependent de startea de sanatate a gazdei. Cand noi mancam alimente bogate natural in acesti micronutrienti dezvoltă automat o imunitate mai bună. Care ne face mai putin predispusi la boli.
Alimentația vegană și raw vegană a creat foarte multe controverse.
Unele voci spun că un este sănătoasă excluderea proteinelor animale din alimentație. Alți oameni ce consideră că dacă se consumă doar alimente crude sau procesate termic la temperatura mici sănătatea este pusă în pericol.
Din experiență ta până în prezent cum consideri? Există motive de îngrijorare legate de alimentația vegană?
Ingrijorarea este legitimă atata timp cat nu definim care sunt posibilele pericole si să le adresăm pe rand. Să vedem daca intr-adevăr sunt sau nu un motiv de ingrijorare.
Corpul nostru se reinoieste tot constant cu celule noi.Celule facute din valoarea nutritivă care o introducem in corp prin mancare. Problema o ridică micronutrienții noncalorici din alimente. In special aceeaia care nu aduc nici un aport nici vitamine, nici minerale, ci compuși fitochimici. Aia declanseaza boala.
In schimb, recurgând la o combinație de alimente vegetale, bogate în compuși fitochimici puternici, care întăresc imunitatea, și în alți micronutrienți, este posibil să previi majoritatea îmbolnăvirilor moderne obișnuite.
Sănătate superioară pentru tot restul vieții?
Să ai o imunitate bună, te ajută în toate împrejurările, de la răceli și gripe până la cancer.
Nu este vorba doar despre o modalitate de a depăși anotimpul gripelor.
Este vorba despre o sănătate superioară pentru tot restul vieții.
Pe canalul meu de Youtube am incercat sa dedic cateva clipuri acestor teme. Incurajand publicul cum poate sa manance sanatos evitand carentele intr-o dieta vegană Asa că am mai multe clipuri in care inregistrez tot ce mananc intr-o zi.Asta pe o platforma ( cronometer) care imi arata la finalul zilei daca am atins toti micronutrientii pe ziua repectiva. O sa fiti surpinsi cate vitamine si minerale primim printr-o dieta vegana bazata pe plante, fara alimente procesate.
Cum sa avem o Imunitate de Fier
Ce poti manca intr-o zi nutritiv, pe buget. ( what I eat in a day cu nutritie la vedere in cronometer)
Am incercat viata sanatoasa, pentru o zi.( what I eat in a day cu nutritie la vedere in cronometer)
Alimentația vegană: o sănătate superioară pentru viață
Pentru a evita carentele diversitatea este cuvantul cheie. Si cea mai des intalnită eroare care se intamplă cand cineva incepe să manance raw vegan (crudivor), este că sare direct la chestiile dulci .Sar direct pe torturile raw vegane, cu unturile corespunzatoare, prea bogate in grasimi omega 6 si prea putin bogate in omega 3. Se stie ca grasimile omega 6 sunt proinflamatorii iar omega 3 sunt antiinflamatorii.
Legume și fructe
Alt aspect, cu totii sarim la chestiile dulci. Prea multe fructe uscate, prea multe fructe si prea putine verdetzuri si legume. Un mar sau un fruct in general au cateva minerale dar prin pozitia lor in crengi departe de tulpina si radacina, nu au nici pe departe atat de multe minerale precum au legumele care cresc la sol si sunt in direct contact cu pamantul si substantele minerale din acesta. Ocolind legumele si verdetzurile, adesea ca nu stim cum să le preparăm , ridcam să avem carențe si dieta raw vegana sa nu ne serveasca ci sa ne strice.
Daca totul se mananca in stare crudă trebuie alocată mai multă atentie igienei. Si spalarii frunzelor si legumelor care au trecut prin multe maini. Si ideal gasiti de adoptat un taran si sustineti productia locală fara atatea pesticide.
Știu că promovezi acest stil de viață și prin intermediul canalului tău de Youtube. Și știu și că ai foarte mulți urmăritori.
Sunt oamenii interesați de acest stil de viață și de alimentația vegană sau sunt doar curioși?
Da, comunitatea de oameni interesati de sanatate creste infloritor. Mai ales acum in vremurile care le traim. Observ cum fiecare om, incearca sa faca loc de mai bine in viata lui. Oamenii devin tot mai constienti ca sanatatea este gratis pana ce o pierzi. Si ca sa o recastigi , nu cade din cer ci trebuie sa muncesti pentru ea.
Când ți-ai făcut canalul ce te a motivate să începi?
Care este feedbakul din partea celor ce te urmăresc?
Canalul l-am facut in urma cu ceva ani. Scopul lui a fost ca sa impart cu cei dragi retete pe care ei sa le poata manca, suferind de diverse afectiuni . Canalul a pornit ca un gest de solidaritate fatza de ei. Ca sa vada ca si eu mananc la fel ca ei desi nu sunt bolnava . Cred ca in final a ajuns sa fie o sursa de inspiratie pentru ei pentru a vedea ca nu se moare de foame si este viata dupa carne :))
Și desigur în loc de încheiere aș vrea să ne spui care sunt rețetele tale preferate și să ne dai câteva sfaturi cum să preparam prima noastră masă de tip vegetarian.
Mancarea cea mai buna cu care sa incepeți este macarea care va place deja.
Incercati varianta veganizata a macarurilor voastre prefereate si veti ramane surprinsi ca unele din ele sunt super asemanatoare cu varianta originala, chiar mai delicioase.
Idei de Cina rapida si sanatoasa
Reteta de Taccos sănătos
Miha are și un Instagram foarte fain, de unde va puteți inspiră, doar un click aici.
Până dată viitoare…
…rămâneți sănătoși și cu zâmbetul pe buze.
Love,
M.